За допомогою квадрокоптерів студенти навчаться навіть розшукувати зниклих людей

У Червонограді, що на Львівщині, відкрили перший в області навчально-практичний центр операторів цивільних безпілотних апаратів. Такий центр, за сприяння обласної та місцевої влади, започаткували на базі Вищого професійного училища № 11. Що цікаво, студенти училища зможуть отримати основний фах, наприклад, оператора з обробки інформації та програмного забезпечення, а також додатковий — оператора безпілотного літального апарата (після завершення навчання студентам видадуть сертифікат).

Журналістка «ВЗ» поцікавилася, як працює навчальний центр в умовах повномасштабної війни.

Старший майстер ВПУ № 11 міста Червонограда Наталія Кондрасюк каже:

— Навчальний курс за напрямком «цивільні безпілотні літальні апарати» розрахований на 150 годин (плюс-мінус 4 тижні). Навчитися керувати квадрокоптерами зможуть не лише студенти училища, але й усі охочі. Ось, наприклад, такий теоретичний курс уже пройшли військові, звільнені від військової служби. Торік ми уже набрали першу групу студентів, які навчаються за цією програмою.

У Червоноградському училищі № 11 учні здобувають фах: оператора з обробки інформації та програмного забезпечення; оператора комп’ютерної верстки; електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування; кравця-закрійника. Навчання в училищі триває 3−4 роки (випускники 11-х класів навчаються два роки).

— Наші студенти зможуть навчитися керувати також агродроном, їх нині активно використовують у сільському господарстві, — каже Наталія Кондрасюк. — За допомогою таких коптерів можна стежити за посівами, проводити полив рослин та використовувати у разі потреби добрива. А це, своєю чергою, дозволить збільшити урожайність.

За допомогою квадрокоптерів, які оснащені тепловізором, можна навчитися визначати втрати тепла з житлових будівель. Такі знання також знадобляться у пошуках зниклих людей, наприклад, у лісових масивах. Навіть якщо людина знепритомніла, то квадрокоптер з тепловізором її зафіксує.

Здобувши фах оператора БПЛА, випускники зможуть обстежувати на Червоноградщині вугільні терикони (відходи від вугільної промисловості) від можливого загоряння тощо. У нас передбачені навчальні програми у рамках німецького проєкту GIZ для вивільнених шахтарів та членів їхніх родин.

Такі знання також дадуть можливість проводити зйомку різноманітних заходів з висоти пташиного польоту, наприклад, подорожей, урочистих подій тощо.

Зараз ми чекаємо дозволу на польоти. Чим більше студенти налітають годин, тим кращі навички отримають. Наші викладачі пройшли курси операторів мультикоптера та отримали усі необхідні сертифікати для проведення навчання. Викладач Віталій Олійник також навчався у Києві на базі представництва квадрокоптерів фірми DJI.

Цього року будемо набирати уже другу групу студентів, які зможуть опанувати фах оператора БПЛА. Маємо на базі училища 3D лабораторію, а також два 3D принтери, лазерний гравер. Є у навчальному закладі комп’ютерний клас з програмним забезпеченням, де учні зможуть займатися 3D моделюванням. Збіркою дронів наразі не займаємося.

Ми на нашому сайті використовуємо файли cookie, якщо ви не згодні, щоб ми використовували даний тип файлів, ви повинні відповідним чином встановити налаштування вашого браузера (в такому випадку ми не гарантуємо коректної роботи сайту) або не використовувати наш веб-сайт

x